ZWARTKIJKER?

Category
ILLUSTRATIES

>>
Af en toe maak ik een illustratie, op basis van een gebeurtenis die in het nieuws voorbij gekomen is.

 

Deze illustratie is gebaseerd op de Nederlandse politicus en VVD-fractielijder Klaas Dijkhoff die uitspraken heeft gedaan op het gebied van klimaat en immigratie (het kinderpardon).

 

Klaas Dijkhoff is te zien in een documentaire van BNNVARA over ruim vierhonderd asielkinderen, die mogelijk het land worden uitgezet. Voor BNNVARA maakte Tim Hofman de documentaire ‘Terug Naar Je Eige Land‘. In die docu volgt hij vijf van die kinderen, waaronder Nemr uit Irak. Samen gingen ze naar Dijkhoff, die antwoord moet geven op de vraag waarom de jonge Nemr niet mag blijven. Als Nemr vertelt dat hij, wanneer hij terug moet naar Irak, wordt doodgeschoten antwoord Dijkhoff met “Ja, dus”.
Die uitspraak leverde een stortvloed aan kritiek en na maanden van debatteren in de politiek heeft het kabinet toch nieuwe afspraken gemaakt en de huidige asielkinderen voorrang gegeven in Nederland te blijven.

 

Naast dit voorval is hij is ook kritisch op het klimaatakkoord en heeft uitspraken gedaan over meer kernenergie.

 

Vandaar dat in zijn bril in een glas een reflectie te zien is van kernreactoren en in het andere van een kind bij de grens (grens in Nederlandse vertaling).

 

De kleuren en stijl zijn hetzelfde als een VVD-verkiezingsaffiche. En de witte jas met logo erop is ook typerend voor campagnes.